Към количка

Да кумуваш на сватба е неповторимо преживяване и емоция, която се помни. Гласуваното от младоженците доверие носи със себе си и голяма отговорност, защото на практика кумовете са тези, които ще съпреживеят всичко, което ще изпитат и булката и младоженеца. Привидно кумът има водеща роля между него и кумата, но истината е, че и тя способства с много за доброто протичане на сватбения ден. 

First slide

Първата стъпка за младоженците е да поканят кумовете. Идеи за това как да осъществят посоченото и на какви критерии трябва да отговарят те, може да видите ТУК. От този момент, кумовете присъстват активно в подготовката на сватбата, те вече носят отговорност за бъдещото семейство и трябва да му помагат и да го напътстват с каквото могат.

По традиция, кумовете купуват букета на булката. В някои части на страната те купуват още воала на булката, свещите за църквата, виното и чашите за ритуала, питката за църквата и късмети за хвърляне, които кумата хвърля пред църквата. В днешно време това подлежи на обсъждане между младоженците и кумовете и най-често кумовете са ангажирани само със закупуването на букета /а понякога се споразумяват да не купуват нито едно от посочените неща/.

Кумата организира моминското парти за бъдещата булка, а кумът – ергенското парти за бъдещия младоженец.

First slide

А ето какви са задълженията на кумовете в деня на сватбата:

Първото задължение на кума в деня на сватбата е да бъде взет от младоженеца. Той трябва да осигури почерпка на всички, които ще дойдат у тях. Освен, че в дома му хапват и пийват, може да се измислят забавни игри, които да докажат, че младоженеца държи именно този мъж да бъде негов кум. Независимо дали кумата и кума са двойка или не, традицията изисква, те да бъдат взети от едно и също място.

При вземането на булката, кумът трябва да носи със себе си достатъчно пари, за да помогне на младоженеца да открадне/откупи булката. За да е по-забавно за всички, може да има банкноти от различни валути – евро, долари и т.н. Имайте предвид, че всички тези пари не се връщат. Те отиват при младоженците. Докато младоженеца и кума се потят пред първата порта, кумата се пуска без проблем. Тя трябва да занесе сватбения букет и да го предаде на своята приятелка. След като младоженецът е допуснат до своята любима, кумата има още една важна задача – тя трябва да изпълни ритуала забулване - поставяне на булото на булката. Кумата трябва три пъти да спусне и да вдигне булото над главата на булката, като след третия път го оставя спуснато пред лицето ѝ.

Кумовете са тези, които слагат своя подпис, за да засвидетелстват сключения доброволно брак на младото семейство първо пред закона в ритуалната зала, а след това и пред Бог в църквата.

Кумата има задължението, след сключване на гражданския брак в ритуалната зала, да хвърли сватбените късметчета.

Кумовете вземат участие в сватбената фотосесия, като позират заедно с младоженците и им помагат да заснемат красиви и забавни кадри.

Задълженията продължават и в ресторанта, където ще се проведе празненството. Кумът произнася реч, като чрез нея, той приветства гостите и поздравява младото семейство и техните родители. Тя завършва с "Горчиво!".

След първия танц на младоженците, Кума е този, който вдига всички на крака с “Кумово хоро”. 

Кумовете участват и в ритуала с разчупването на погачата. Застанали с гръб един към друг, младото семейство, усилено се състезава да разчупи погачата, която Кумата държи над главите им.

Кумовата ръченица е следващия ритуал, в който главни герои са кумовете.  Младоженците са подготвили украсено печено пиле и торта /и питка и вино ако са решили да играят 4 човека/. Младото семейство избират едно момче и едно момиче /или две момчета и две момичета/ от гостите си, които се справят добре с танците. Задачата им е да танцуват ръченица пред кумовете с тези дарове. Кумовете пък трябва, чрез надиграване или купуване да си вземат даровете. Целта на танцьорите е да съберат колкото се може повече пари и да пазят даровете да не бъдат откраднати от кумовете възможно най-дълго време. Парите, които ще бъдат събрани при надиграването се дават на младоженците, за старт в семейния живот.

Кумата трябва да завърже очите на младоженеца, преди той да свали жартиера на булката, а Кума от своя страна трябва да държи ръцете на младоженеца, за да не си помага с тях. След това кумовете трябва да наредят всички несемейни дами за да хванат букета, като могат и да ги разместват - по този начин булката няма да знае, кой къде се намира и да насочи умишлено букета към някоя девойка.

Кумовете участват и при рязането на тортата или по точно при “цапането с торта”. Те могат да завържат очите на младоженците и да ги помолят да се хранят един друг, за да видят колко добре са се опознали преди брака.

Много често младоженците минават през всички маси, за да поздравят гостите. Хубаво е кумовете да вземат участие в тези наздравици. Ако младоженците получават подаръци/пликове, кумовете могат да им помогнат като държат подаръците и ги отнесат до масата на младоженците.

Към края на вечерта кумата извършва ритуала разбулване на булката. Изнася се стол по средата на дансинга, където сяда булката. Кумата застава над нея, като внимателно сваля булото от главата ѝ. Булката избира на кого да връчи сватбения воал. Вярва се, че човекът, който получи воала ще бъде пазител на младото семейство, ще му помага и напътства.

Традицията повелява, младоженците да подарят нещо на кумовете и ги канят да гостуват в дома им на следващия голям църковен празник.

За да се запознаете по-подробно с тези, а и с другите обичаи и традиции, да си осигурите безпроблемна организация на сватбения ден, както и да сте сигурни, че ще бъдете подготвени и с най-малките подробности - разчитайте на нашия персонален сватбен планер за младоженците и персонален сватбен планер на кумовете. Помислили сме за всяка стъпка в организацията на най-приказния ден във Вашия живот и вярваме, че планерът ще остане един красив спомен от нея.

First slide